+36 30 474 2450 | peoni@peoni.hu
EHF Final4
Avicii
Sziget, Endshow
Tankcsapda
Punnany Massif
90 éves a Magyar Jégkorong Szövetség
Liga kupa döntő
Nemzeti Vágta
International Mini Meeting
Pink
Steve Aoki
Hungarian Baja
Armin Van Buuren
Wiz Khalifa
Dimitri Vegas & Like Mike
Prince

Szilveszteri tüzijáték

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet lehetővé teszi magánszemélyeknek a pirotechnikai termékek felhasználását, birtoklását.

A rendelet a magánszemélyek által felhasználható termékeket 3 csoportba sorolja:

1. pirotechnikai osztályba a csekély hatóanyag-tartalmú termékek tartoznak. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

2. pirotechnikai osztályba az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt termékek tartoznak. A 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

Az 1. és 2. osztály termékei egész évben megvásárolhatók.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.

1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 -1 kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg nettó tömeg tárolható.

A termékek nagyon sok örömet okozhatnak, de nem szabad elfelejteni, hogy nem megfelelő használat esetén veszélyesek is lehetnek.

A fenti termékek felhasználásához szeretnénk néhány, sokak számára már ismert tanácsot nyújtani.

 • Csak engedéllyel rendelkező elárusító helyen vásároljunk.
 • Figyelmesen olvassuk el a termék címkéjét, amelyen többek közt a termék szavatossági ideje és magyar nyelvű használati és kezelési útmutató is fel kell, hogy legyen tüntetve.
 • Gyerekektől tartsa távol a pirotechnikai termékeket, a nagyobbakat világosítsa fel a termékek szakszerű használatáról.
 • Néhány kivételtől eltekintve (például: tortagyertya) csak a szabadban használja, megfelelő védőtávolság betartásával, különösen az emberekre, tűzveszélyes tárgyakra ügyelve. Ne használja  alkoholos állapotban.
 • Általában nem szabad őket kézben tartva meggyújtani. A gyújtást kinyújtott kézzel, soha sem a termék fölé hajolva kell elvégezni, ezt követően azonnal el kell távolodni. A termékek késleltetése általában 3-6 mp.
 • Egy terméket sohasem szabad kétszer meggyújtani. Amennyiben egy termék nem indul, legalább 5 percig várni kell a megközelítéssel.
 • A termékek az akaratlan gyújtást megakadályozandó védősapkával vagy ellenőrzött csomagolással kerülnek forgalmazásra, felhasználásig célszerű abban tartani.
 • A termékeket tilos megbontani.
 • A termékeket vízmentesen kell tárolni és felhasználni, amennyiben átnedvesedtek, száradás után sem szabad felhasználni.
 • A hibás vagy fel nem használt termékeket a forgalmazónak 5 napon belül vissza kell szállítani, aki azt köteles díjmentesen visszavenni és megsemmisítéséről gondoskodni.
 • Sohasem szabad a termék fölé hajolni, erre különösen a gyújtás során kell figyelni. 
 • El nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos.

 

RAKÉTÁK

 1. A rakétapálcát egy palackba (ügyelve, hogy el ne dõlhessen) vagy földbe vert csőbe célszerû állítani, semmi esetre sem szabad rögzíteni, földbe szúrni, mert a pálca a rakétával együtt felrepül és a ballisztikai stabilitást szolgálja.
 2. A rakétákon a gyújtószálat általában egy színes műanyag sapka védi az akaratlan gyújtástól, ezt használat elõtt természetesen el kell távolítani.
 3. Ügyelni kell, mert a pálca visszahullik.
 4. Erõős szélben a rakétát nem szabad használni.

raketa01k.jpg raketa02k.jpg raketa03k.jpg

 

TELEPEK, RÓMAI GYERTYÁK

 1. Ezeket a termékeket gyújtás előtt úgy kell rögzíteni, hogy fel ne dőlhessenek.
 2. Mindegyikük több egymással késleltetővel összekötött egységből áll és akár 100 vagy több lövést is tartalmazhat, elműködtetésükkor erre különösen ügyelni kell.
 3. A római gyertyáknak a felsõ végén (gyertyaszerűen) található a gyújtózsinór, indításánál erre figyelni kell.

telep01_k.jpg telep02k.jpg

r__maigyertya05_k.jpg r__maigyertya04k.jpg