+36 30 474 2450 | peoni@peoni.hu
Tankcsapda
Wiz Khalifa
Nemzeti Vágta
Sziget, Endshow
Punnany Massif
Pink
90 éves a Magyar Jégkorong Szövetség
Avicii
Steve Aoki
EHF Final4
Dimitri Vegas & Like Mike
International Mini Meeting
Armin Van Buuren
Prince
Liga kupa döntő
Hungarian Baja

Tüzijáték gyártás

Tüzijáték gyártás

Ellentétben a szilveszteri tűzijátékkal, ahol szinte kizárólag rakétákat és tűzijáték telepeket használnak, a profi-, nagy tűzijátékoknál elsősorban a bombákon van a hangsúly. Emellett főként nagyméretű telepeket és mozsarakat használnak.

A bombák alapvetően csillagokkal és szétvető töltettel töltött karton, ritkábban műanyag testből állnak, amelyek vetőcsőből kerülnek kilövésre és a levegőben, viszonylag nagy magasságban hozzák létre a kívánt effektet.

A tűzijátékokhoz nélkülözhetetlen feketelőport Kínában i.sz 800 körül találták fel és néhány száz évvel később kb. a XII. században megjelentek az első maihoz hasonló tűzijátékok és tűzijáték gyárak. A technológia jelentősen nem változott, a mai napig a tűzijáték szülőhazája, a tűzijátékgyártás legfontosabb bázisa Kína.

Régi, kínai tűzijáték gyártó eszközök: Lőpormalom, Petárda sodró berendezés

A következőkben a kínai tűzijáték bomba és tűzijáték telep gyártását kívánjuk bemutatni.

A tűzijáték bomba gyártása, működése:

A tűzijáték bomba gyártásának a főbb lépései:

  • A csillagok és a bontótöltet előállítása különféle vegyi anyagokból, a karton bombatest gyártása
  • A bombatest töltése az előbb felsorolt pirotechnikai anyagokkal, a késleltető beépítése.
  • A bomba összeszerelése, összeragasztása
  • Száradás

A bombák jellemzően háromféle pirotechnikai összetevőt tartalmaznak (kilökő töltet, bontótöltet, csillagok) a feketelőporból készült kilökő töltetet, amely a vetőcsőben felrobbanva a kívánt magasságba lövi a bombát. A bomba felszállása közben folyamatosan ég a késleltető, amely a kilövéskor a kivető töltet hatására gyullad meg és a felső holtpont elérésekor begyújtja a bontótöltetet, amely felrobbantja a bombát, amely szétveti és begyújtja az égen a csillagokat.

A csillagok működésük, elégésük során hozzák létre a kívánt effekteket. A csillagok szín és forma gazdagságát számtalan receptúra biztosítja. A gyártás első lépése a receptúrához szükséges alapanyagok nagyon pontos kimérése, finom porrá darálása és a helyes arányban való összekeverése.

A csillagokat egy forgó dobban egy növénymag vagy egy már megkezdett csillag felszínére drazsírozzák.

Csillagok drazsírozása

A folyamatosan forgó dobba több lépésben helyezik be a csillagok alapanyagát, ahol lassan, hógolyó módjára eléri a kívánt átmérőt. Ez a munka nagy ügyességet kíván, mert fontos a tökéletesen kerek és azonos méretű csillagok kialakítása, hogy a csillagok azonos időpontban váltsanak színt és aludjanak ki. A csillagok több lépésben készülnek A lépések között a csillagokat kiveszik a forgódobból és a szabadban, lemezeken vagy fonott kosarakon kiterítve szárítják őket. Ha a csillagok egy lépésben készülnének, akkor csak lassan tudnák a nedvességüket leadni és ez a csillagok belsejében veszélyes reakciókhoz vezethetne.

 


Csillagok szárítása

A színváltó tűzijáték bombáknál minden szárítási lépés után más csillagport visznek fel, így robbanás után a bomba színei fordított sorrendben tűnnek fel, mint ahogy a csillagok felszínére felvitték azokat. Az utoljára felvitt réteg az úgynevezett gyújtóköpeny, ami a feketelőporhoz hasonló keverék. Ez a keverék biztosítja a gyújtást és a megfelelő mennyiségű energiát az általában magasabb gyújtópontú csillagpornak. Az elkészült csillagokat a bombahéjakba helyezik.

Bombahéjak préselése Kartonhéj csillagokkal

 

Nagyobb méretű bombáknál a csillagokat több rétegben, különféle kombinációkban helyezhetik el a bombatestekben, ezzel nagyobb változatosságot és egyedi képeket tudnak létrehozni. A bombatest nagyobb része a bontótöltet, mely a kisebb bombáknál tiszta durva szemcséjű feketelőpor, míg a nagyobb bombáknál magvak illetve rizsszalma felszínére felvitt lőpor, amellyel a bomba tömegét és a robbanó anyag tartalmát csökkenthetik.

tuzijatek7.png

Durva szemcséjű feketelőpor bontótöltet

 

A bombák előállítása főként kézi munka. A különféle méretű bombákat azonos módszerrel készítik. A bombatestben beültetik a késleltetőket. A fél bombatesteket megtöltik csillagokkal és a bontótöltettel, amelyeket a könnyebb összeillesztés miatt selyempapírba csomagolnak, a fél bomba testeket egy gyors mozdulattal egymáshoz illesztik. A kilógó selyempapír darabokat levágják, majd a bombát összeragasztják.

Összeillesztésre kész fél bombatest Összeillesztett bomba

 

Az összeillesztett bombán gondosan rögzítik a késletetőt, különben – főként nagy kaliberű bombáknál – a kilökő töltet a késleltetőt belökheti a bombatestbe és ezzel alacsony, idő előtti, akár csőben történő bontást okozhat.

Késleltető szerelése

Ezt követően a kész bombákat több rétegben, egyenletesen körbetekerik enyvvel átitatott papírcsíkokkal. Ennek a munkafolyamatnak nagy jelentősége van. A papírcsíkokkal való körbetekerés adja meg a bombahéjának a végleges erősségét, ettől függ, hogy a bontás során milyen gyorsan robban szét a bombateste, milyen erősen és gyorsan repülnek szét a csillagok az égen, milyen képet hoznak létre. A bombatest körbe tekerése során a bombákat több lépcsőben a szabadban szárítják. Nagyon fontos, hogy az összes nedvesség eltűnjön a bombából. Ezzel nem kívánt kémiai reakciók beindulásának lehet az elejét venni és így válik a bomba sokáig tárolhatóvá, működés biztossá. Az utolsó papírréteg után felkerül a bombára a kilökő töltet elhelyezésére szolgáló papírgyűrű.

A szabadban száradó bombák

Utolsó lépésként ebben a gyűrűben helyezik el a gyújtózsinórt és a kilökő töltetet. A kilökő töltetként funkcionáló feketelőpor mennyisége a bomba tömegétől függ, ezzel szabályozható a bomba felszállási magassága.

Az elkészült bombák kaliberüknek megfelelő kivető csövekből kerülnek kilövésre. A bombákat úgy helyezik a kivető csőbe, hogy a kivető töltet alulra kerüljön. Gyújtásnál a kivető töltet robbanásánál keletkező égéstermékek, gázok a bombát nagy nyomással repítik ki a csőből. A kivető töltet robbanásakor meggyújtja a késleltetőt, amely a bomba felszállásakor (3-5 mp) folyamatosan ég, majd a felső holtpont körül meggyújtja a bomba test közepén lévő szétvető töltetet és ezzel egyidejűleg a csillagokat is. A robbanás szétveti a bombatestet és a csillagok létrehozzák az égen a kívánt alakzatokat. Egyes nagyméretű bombák testében kisebb bombák vannak elhelyezve és ezek repülnek szét az égen, majd némi késletetéssel felrobbannak és bonyolultabb, összetettebb effekteket alkotnak.

 

Különféle méretű bombák jellemzői.